5de en 6de lj.: Sinterklaas

Geschreven door Pascalle

Donderdag 6 december: De school was in gereedheid gebracht om Sinterklaas plechtig te ontvangen. De vlaggetjes hingen op de speelplaats, de muziekinstallatie stond klaar en de kinderen waren op van de zenuwen. Om half negen ging de bel en de leerlingen vormden een erehaag maar … geen Sinterklaas te bespeuren. De zwarte Pieten kwamen in paniek aangelopen want ze vonden de goede Sint nergens. Ze hadden overal gezocht, maar tevergeefs … geen Sinterklaas te bespeuren.

Plotseling verscheen Sinterklaas op het balkon, samen met een donker geklede man. Deze laatste nam het woord en vertelde dat hij Sinterklaas ontvoerd had. Hij zou hem pas vrij laten wanneer de kinderen een aantal opdrachten uitvoerden en voor een schitterend feest zouden zorgen. Hij was verdrietig omdat hij vroeger nooit een leuk feest heeft gehad en daarom had hij een plannetje bedacht om de Sint te ontvoeren. 

Uiteraard wilden onze oogappeltjes deze opdrachten tot een goed einde brengen want de lieve Sint zou en moest weer vrij gelaten worden. Iedereen ging aan het werk en om tien over tien kwamen we weer samen om de resultaten te tonen. De kidnapper was gelukkig tevreden en bevrijdde Sinterklaas van de touwen waarmee hij hem had vastgebonden. Zo kwam er toch nog een heus feest en konden Sinterklaas en zijn Pieten aan hun ronde doorheen de school beginnen.

Foto's

5de lj. Muvocaroussel: Knutselen met bladeren

Geschreven door Pascalle

De leerlingen van het vijfde leerjaar waren deze keer aan de beurt om met de juf van het zesde te gaan knutselen. Ze hadden de opdracht gekregen om verschillende soorten gedroogde bladeren mee te brengen: grote, kleine, groene, bruine, … Noem maar op, elk blad was goed, als het maar netjes gedroogd was.

Benieuwd naar wat ze ermee gedaan hebben?

Klik dan maar snel hier om de foto's te kunnen bekijken.

      

5de en 6de lj. Luc Embrechts op bezoek

Geschreven door Pascalle

Van 17 tot 25 november was het voorleesweek en ook in onze school was dat te merken. Tussen de middag waren de klassen en de gangen gevuld met kinderen die geïnteresseerd gingen luisteren naar een juf of meester die al dan niet een spannend verhaal voorlazen. 

Ook de leerlingen van het zesde leerjaar werden hiervoor ingeschakeld en zij mochten gaan voorlezen bij de kleuters. De week voordien waren we naar de bib geweest om een gepast verhaal voor onze allerkleinste oogappeltjes uit te zoeken. 

Onze oudste leerlingen (derde graad) kregen bezoek van een voor hen wel zeer bekende schrijver: Luc Embrechts. Zijn boeken zijn zeer geliefd bij deze leeftijdscategorie. Ze vonden het dan ook geweldig dat hij persoonlijk langs kwam en wat meer vertelde over zijn ervaringen bij het schrijven van een boek. Hij vertelde ons eveneens welke stappen er allemaal genomen worden vooraleer een boek in de winkel ligt. Dat is toch niet zo eenvoudig dan we dachten. De kinderen hebben genoten zijn Lucs verhalen en hopelijk is hun leesplezier alweer wat aangewakkerd!

Link naar de foto's

4de lj: Muvocaroussel: Kapselkunst .

Geschreven door Pascalle

We gingen deze week van start met de tweede muvocaroussel. Dit betekent dat de leerlingen van 4, 5 en 6 om de 14 dagen een muzische activiteit in een andere klas volgen. 

Vrijdag gingen de leerlingen van het vierde naar het zesde leerjaar voor een beeldactiviteit. Ze werden omgetoverd tot moderne kappers en mochten aan de slag met bladeren en waskrijtjes.

De resultaten kan u hier bewonderen.

6de lj.: Kunst: Keith Haring

Geschreven door Pascalle

Keith Haring was een Amerikaans kunstenaar, gekend om zijn graffiti. Hij gebruikte simpele vormen met zwarte contouren, vaak in één beweging getekend. Toch herkent iedereen onmiddellijk de figuren die hij wou weergeven.

De leerlingen gingen aan de slag met enkele van zijn kunstwerken. Ze moesten de figuren op de afbeeldingen zo getrouw mogelijk nabootsen en dit vastleggen op foto. Dat dit niet altijd eenvoudig was, kan u merken op de foto's. Links- rechts werden soms wel eens omgewisseld.

Klik hier om de foto's te bekijken.

5de en 6de lj. naar de stemlokalen.

Geschreven door Pascalle

De verkiezingen (gemeente en provincie) van 14 oktober 2018 konden wij in de derde graad niet zomaar naast ons neerleggen. Bovendien komt het bestuur van België uitgebreid aan bod in het zesde leerjaar waardoor we het een leuk idee vonden om eens met de leerlingen naar de stemcomputers te gaan kijken. Ook de leerlingen van het vijfde leerjaar werden hierbij betrokken want een actueler onderwerp als dit kon je deze week niet vinden.

Vrijdag werden we verwacht op het Brieleke waar de kinderen ook effectief mochten stemmen zoals het er in het echt aan toe gaat. Alleen kregen de kinderen niet de echte verkiezingslijsten op hun scherm, maar wel fictieve lijsten. 

Het was een interessante doe-middag!

Klik hier voor de foto's

6de lj.: Scholenveldloop

Geschreven door Pascalle

Dit jaar was de Vlaamse veldloopweek voor scholen aan zijn 30ste editie. Ook wij waren weer van de partij op het fort van Borsbeek om hieraan deel te nemen.

Het weer zag er veelbelovend uit, ideaal om met de fiets te vertrekken. Wij bedanken hierbij ook alle vrijwillige (groot)ouders die ons begeleid hebben!

De omloop was wat aangepast en in plaats van een snelheidswedstrijd te lopen, werd er dit jaar gekozen voor een hindernissenparcours met als motto: "Samen uit, samen thuis". De kinderen moesten in groep samen blijven aangezien ze elkaar moesten helpen bij bepaalde hindernissen. Bij de finish kreeg iedereen een drankje en een appel en konden we terug richting Wommelgem fietsen.

Het was een zonnige, sportieve en leuke namiddag!

Klik hier voor de foto's.

 

Linda met pensioen

Geschreven door Pascalle

Vandaag namen we afscheid van Linda, één van onze poetsvrouwen op school, die na 35 jaar dienst welverdiend op pensioen gaat. Ook al was het vandaag officieel haar laatste werkdag, werken zat er niet meer in voor haar aangezien we een verrassingsfeestje hadden georganiseerd. 

's Morgens werd ze plechtig opgehaald in een cabrio, voorzien van privéchauffeur en bodyguard. De kinderen en de leerkrachten, allen verkleed als poetsvrouw of poetsman, vormden een erehaag om haar te verwelkomen. Ook haar dochters waren van de partij. We verzamelden op de speelplaats waar meneer de directeur het woord nam en het verloop van de voormiddag even toelichtte. Kris, een collega van Linda, las nog een zelf geschreven gedicht voor waarna menig traantjes begonnen te vloeien.

Vervolgens ging iedereen naar de klas en Linda ging een laatste keer langs alle lokalen om persoonlijk afscheid te kunnen nemen. Wat ze niet wist, is dat elke klas nog een leuke verrassing voor haar in petto had. De leerlingen van het zesde leerjaar hadden allemaal een gedicht of een mooie tekst geschreven voor haar en versierd met hun naam en foto. Deze, aangevuld met andere leuke teksten hebben we in een mapje verzameld en aan Linda afgegeven. 

In elke klas kreeg Linda ook nog een poetsattribuut, want ja, ze is nu wel met pensioen, thuis zal er nog altijd gepoetst moeten worden. Zo verzamelde ze vandaag vodden, sponsjes, een emmer, een borstel, een plumeau, zeep, … Dit zal ze de eerste maanden niet moeten kopen.

Om de voormiddag feestelijk af te sluiten, hebben Linda, haar familie, haar collega's en de leerkrachten gezellig samen gegeten terwijl vrijwillige (groot)ouders het toezicht hielden op de speelplaats. Wij willen hen hiervoor oprecht bedanken! Voor de leerlingen was het ook een beetje feest want zij werden getrakteerd op een ijsje en een drankje.

Bedankt Linda voor al die fijne jaren! Geniet van je vrije tijd en kom af en toe nog eens langs, ok?

Foto's

 

6de lj.: Vlaams Parlement Brussel

Geschreven door Pascalle

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, bestudeerden we tijdens het eerste WO-thema het bestuur van België en Europa. We kwamen meer te weten over de verschillende bestuursniveaus, de scheiding der machten, de bevoegdheden, ...

We verdiepten ons in het bestuur van een gemeente, van een provincie, van Vlaanderen (gewesten en gemeenschappen) en van België (federaal). Maar ook het bestuur van Europa en het oplossen van wereldproblemen kwamen aan bod. We kwamen al gauw tot het besluit dat ons kleine land een ingewikkelde structuur heeft wat betreft het besturen ervan. Om het allemaal wat duidelijker te maken, brachten we vandaag een bezoek aan het Vlaams Parlement waar de leerstof nog eens verduidelijkt werd door een gids. In de namiddag speelden we een spel. Wij werden verdeeld in verschillende partijen en konden voorstellen doen op een fictieve gemeenteraad. Hiervoor moesten we goede argumenten aanbrengen want we wilden immers dat ons voorstel goedgekeurd werd door de andere partijen. Het was een interessante en leerrijke manier om te ervaren hoe het nu eigenlijk allemaal in zijn werk gaat.

Binnenkort brengen we ook een bezoek aan de stembureaus van de gemeente en zullen we zelf een (fictieve) stem kunnen uitbrengen op de computers. Zo zullen we ervaren wat volwassenen op 14 oktober moeten doen tijdens de echte gemeenteraadsverkiezingen. We kijken er al naar uit!

Hier kan u de foto's van het Vlaams Parlement bekijken.

 

6de lj.: Welkom in het zesde leerjaar!

Geschreven door Pascalle

Het nieuwe schooljaar is van start gegaan en de leerlingen van het zesde leerjaar hebben alvast uitgebreid van de sfeer in onze klas kunnen genieten. De vakantie ligt nog maar twee weken achter ons en toch hebben we al heel wat geleerd. Het tempo wordt inderdaad weeral een beetje opgedreven, maar geen nood, samen komen we hier echt wel doorheen.

Een zesde leerjaar is toch wel een beetje speciaal want het is het allerlaatste jaar op onze school. Nog even (ja, 'even' want de tijd vliegt snel) en jullie zullen nieuwe wegen bewandelen richting volwassenheid.                                                                       Maar voor het zover is, gaan we er eerst nog een onvergetelijk leuk jaar van maken! Er zal nog heel wat geleerd moeten worden, maar tussendoor maken we ook heel wat interessante uitstappen met als hoogtepunt onze super fantastische sneeuwklassen!

Op deze blog zullen heel wat verslagen en foto's verschijnen zodat iedereen die wil onze belevenissen kan volgen. Het is zeker de moeite waard om regelmatig eens een kijkje te komen nemen.

Via onderstaande link kan u alvast de eerste foto's bekijken. Er is geen twijfel mogelijk: het beloofd een tof jaar te worden met deze leuke bende!

Eerste foto's